joi, 15 mai 2014

Hotel si pensiune ..pentru insecte!

    Nu prea am vazut facandu-se "reclama permaculturala" acestor hoteluri de insecte. Le gasesc foarte   folositoare in gradinile si livezile aflate in zone de periferie, adica la margine de "jungla urbana", acolo unde nici la oras nu e, dar nici la tara (pentru ca aici e razboiul cel mai mare cu insectele).
Sa explicam: gradinile au nevoie de acele insecte valoroase si de mare ajutor permaculturistului, insecte care combat daunatori si polenizeaza; iar acolo unde sunt insecte vin si  pasarile. Cum peluzele sunt foarte ingrijite, gradinile arata "ca la carte" si  livezile "curate", ce sanse de supravietuire mai au  buburuzele cele pofticioase de afide,  paianjenii luptatori cu paduchii, bondarii sau albinele salbatice cele harnice la polenizat? (or ierna ele prin frunzele cazute toamna, dar daca in primavara greblam devreme si apoi dam foc, atunci nu-i lucru bun...). De aceea amenajari de felul celor prezentate in continuare cred ca sunt usor de facut, intr-o mare varietate constructiva si de materiale, fiind si de mare ajutor. Unde mai pui ca in aceste hoteluri se pot caza foarte bine si specii de broaste care tin lacustele si melcii mici sub control.
Ce materiale folosim? Tigle vechi, cateva caramizi celulare recuperate, lemn in care facem gauri cu burghiul (lemnul sa nu contina substante chimice), paie, conuri de brad, bete de bambus sau trestie etc. Va doresc inspiratie!








Bine ar fi ca sa dam insectelor "la cheie" hotelul undeva la sfarsitul verii cel mai tarziu ca rezervarile sa se faca din timp, pe toata perioada iernii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu