vineri, 16 mai 2014

"...Salvati Pamantul?!"

Se vorbeste si se fac atatea si atatea" pentru salvarea Planetei. Haideti sa salvam ursii polari, haideti sa salvam delfinii, haideti sa salvam padurile,... si albinele, rinocerii, ursii panda..... somonii, scrumbiile, balenele, egretele....Toate asteapta cuminti si stau la rand sa fie salvate, in speranta ca le va veni randul in timp util.
Planeta nici nu trebuie si nici nu poate fi "salvata". Salvata de la ce? Ea a "supravietuit" miliarde de ani, a fost martora atator si atator civilizatii. A disparut pana si  "cenusa imperiului" ... Care ar fi pericolul pentru Planeta? Poluarea Oceanelor, a Aerului si a Solului? Nu, pentru toate acestea exista mecanisme de purificare foarte bune. Natura "are nevoie" doar de timp si rezolva impecabil, chiar daca i-ar trebui 200 de ani, sau 2000. Pot oare deversarile de petrol si substante radioactive sa puna in primejdie Planeta? Sau forajul de mare adancime, sau fractarea, sau darele chimice, sau pesticidele, sau banalele pet-uri?  Ce sunt toate acestea pe langa perioadele de glaciatiune, pe langa scufundarile sau ridicarile de teren, pe langa mega-taifunuri sau tsunami, pe langa potop sau cataclisme, pe langa rabufnirile vulcanilor "batrani", pe langa radiatiile solare sau caderile de meteoriti,... pe langa toate acestea care nu au clintit Planeta din drumul ei.
Concluzia este simpla: pericolul planeaza doar asupra omenirii. Ne salvam  de noi insine sau nu! Ne schimbam "directia" sau ne intalnim direct cu rezultatul actiunilor noastre. Daca gasim "drumul corect", atunci toate celelalte verigi din lantul trofic (nu trofeic) vor fi salvate.   "Singuri" nu avem scapare,
de aceea permacultura "castiga puncte" si ofera si  "bonus": pentru ca se gandeste la toate! Permaculturati deci fratilor, si toate celelalte vi se vor adauga voua (ca sa zic asa!)
Am vrut sa adaug o poza sugestiva cu Terra, dar "toate " sunt cu Planeta tinuta in palme. Gandesc ca e vice-versa!.... M-am oprit atunci la una cu  ... "mesaj".
https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU#t=120

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu